Kartal Yuvası Beşiktaş İnönü Stadı Tarihçesi ve Özellikleri
Bu yazımızda kurulduğu günden, yenilenmek için yıkıldığı güne kadar bir çok efsanevi maça ev sahipliği yapmış İnönü stadı ve onun nasıl inşa edildiğine bakacağız. Futbol maçlarından ziyade İstanbul’a gelen bir çok konsere ve festivale de ev sahipliği yapan stadyum bugün farklı bir isimle anılıyor. Beşiktaş’a ev sahipliği yapan ve desibel rekorlarının kırıldığı bu mabedin özellikleri berber inceleyelim.
Bir Stadyuma İhtiyaç
1900’lü yılların başlarında ülkemizde futbolun popülerliği artıyordu. 1928 yılına kadar İstanbul’da gerçekleşen maçlar bugün Fenerbahçe’ye ait Şükür Saraçoğlu stadının bulunduğu yerde olan Union Club Stadyumunda oynanıyordu. Sonradan Taksim topçu kışlasına inşa edilen Taksim Stadyumunda da maçlar düzenlenmeye başladı. Topçu kışlasının yıkılmasıyla beraber stadyumda yıkılınca İstanbul’da bir stadyum ihtiyacı ortaya çıktı. İtalya’dan Stadyum inşasında uzmanlığı bulunan Paolo Vietti Violi çağırıldı ve Fazıl Aysu ve Şinası Şahingiray ile 1939 yılında çalışmalara başlandı.
2. Dünya Savaşı ve İnşaatın Durması
Dolmabahçe Sarayı’nın eski has ahırlarının bulunduğu bölgeye temel atma işlemi yapıldı fakat çalışmalar askıya alınmak zorunda kaldı. 2. Dünya savaşının başlamasıyla duran çalışmalar, 1943 yılında ancak devam edebildi. Fakat stadyum inşa edilirken planlanan şeylerin tamamı yapılamadı. Bütün olumsuzluklara rağmen bitirilen stadyuma, Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmet İnönü‘nün soyadı verildi. İstanbul valisi Lütfi Kırdar tarafından açılan Stadyum o dönem 5 milyon liraya mal oldu. İlk maç 1947 yılında Beşiktaş ve İsveç takımı AIK Solna arasında oynandı. Beşiktaş’ın 3-2 mağlubiyeti ile sonuçlanan maçın ilk golünü ise Süleyman Seba kaydetti. Stadyum açıldığı günden beri Beşiktaş tarafından kullanılmaktadır.
Yenileme Çalışmaları
16.000 kişilik kapasite ile inşa edilen stadyuma, açılışından kısa bir süre sonra 5 bin kişilik bir eklenti daha yapıldı. Kale arkası tribünün inşa edilmesiyle bir 15 bin kişilik daha eklenti yapılmış oldu. 2003-2004 sezonun bitmesiyle beraber yenileme çalışmalarına başlandı. Koltuk sayısını arttırmak, stada giriş çıkışları kolaylaştırmak için kapı sayısını çoğaltmak ve eskiyen bölümlerin yenilenmesi hedefleniyordu. Kapasite 21.500’den 32.145’e yükseldi, kapılar 36’dan 72’ye çıkarıldı. Eskiyen tuvaletler ve büfe alanları da yenilenerek bakımları tamamlandı.
Yeni Stad Projesi ve Yeniden İnşa
Yeni bir stadyum projesi için 2013 yılında İnönü Stadyumu’nun yıkımına başlandı. Telefon operatörü Vodafone, 14-15 sezonundan başlayarak 15 seneliğine isim stada isim sponsoru oldu. 41.903 koltuk kapasitesiyle açılan stadın tasarımı için çevresinde bulunan tarihi eserlere uyma zorunluluğu getirildi. Çevresinde bulunan yollardan ve arazi sıkıntısından dolayı, kapasiteyi arttırabilmek için koltuk bölümleri dalga şeklinde tasarlanan stadyum bir çok stadyumun aksine eliptik biçimde tasarlandı.
Bugün hala Beşiktaş’ın maçlarına ev sahipliği yapan Vodafone Park Stadyumu, Kabataş ile Beşiktaş arasında bulunuyor. Belki de dünyanın en güzel manzarasına sahip olan stad, maçlar haricinde Beşiktaş Müzesi ile de ziyaretçilere açık.