Burj Khalifa: Dünyanın En Yüksek Binasının Hikayesi
1 Milyar dolara mal olan ve daha tamamlanmadan dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa Dubai’nin en önemli simgelerinden bir tanesi. Gerek mühendislik başarıları, gerekse binanın fiziki özellikleri projenin yapım esnasında bir çok rekorun kırılmasına sebep oldu. Peki yerden neredeyse bir kilometre yükseklikte bulunan bu binanın inşa edilme sebebi neydi? Gelin yazımızda detaylıca inceleyelim.
Büyük Ekonomik Hedefler
2004 yılında hayata geçirilen proje Dubai‘ye bütün dünyada bilinirlik katmak ve ülkenin bir nevi halkla ilişkiler çalışmasını yapmak için inşa edilmeye başlandı. Petrol temelli bir ekonomiye sahip olan BAE‘nin ekonomik gelirini çeşitlendirmek için attığı en başarılı adım oldu. Yenilenebilir enerjiye yönelimin yaygınlaşması ile birlikte Suudi Arabistan ve BAE gibi petrol zengini ülkelerde ülke ekonomisini yeniden yapılandırma çalışmaları hız kazandı. İşte tam olarak burada devreye giren kule Emirliğin hizmet ve turizm sektöründe de para kazmasını sağlamak için planlandı. Ayrıca belgesellere ve filmlere konu olması ve uluslararası basında sürekli yer almasıyla beraber Dubai’nin uluslararası tanınırlık kazanmasını da sağladı.
Bir Mühendislik Harikası
Yerden 828 metre yüksekte olacak bir bina inşa etmek bir çok zorluğu da beraberinde getiriyor. Oluşabilecek her olumsuzluğu hesaplamak ve bunlara özel çözümler geliştirmek ise hem para hem hayal gücü gerektiren bir durum. Bunlardan ilki bu kadar yüksek bir binadan yaşayan 35.000 kişinin katlar arasında hareket edebilmesini sağlamak. Bunun için binada tam olarak 54 asansör bulunuyor ve bunlardan bazıları 46 kişiye kadar taşıyabiliyor. Betondan ve çelikten inşa edilen binanın inşaatı sırasında yüksek katlara beton taşınırken dünyanın en yükseğe beton taşıyan pompası ile de bir başka rekor da kırılıyor. Ayrıca rüzgara, kum fırtınalarına dayanması ve stabil kalması için de bina tamamen rüzgar tünelinde aerodinamik bir şekilde tasarlanmış. En önemli parçalardan biri olan dış cephe camları ise inanılmaz dayanıklı. Camlar güneş ve çöl kumundan yansıyan ısıyı geri yansıtmak için ince bir gümüş tabakası ile kaplanmış.
Burç Halife’nin Ekonomisi
Dünyanın en yüksekte bulunan restoranı ve gece kulübünü barındırması, hoteller, yaşam alanları, apartman ve ofisleriyle bina planlandığı işi yerine getiriyor. Ayrıca kuleyi ya da gözlem noktasını ziyarete gelen turistler şehrin geneline de bir ekonomik hareketlilik sağlıyor. Burç Halife’nin yapımı 1 milyar dolar tutsa da Dubai’nin uluslararası tanınırlık kazanması için inşaat projelerine harcanan para neredeyse 80 milyar dolar. İlk olarak Burj Dubai olarak isimlendirilen kule BAE başkanın borçlar konusunda büyük destekleri sonrasında Burj Khalife olarak değiştirilmiştir. İnanılmaz bir biçimde 6 yılda tamamlanan bina 1 Ekim 2010 yılında açılmıştır.