Batacakken Tesla’nın En Büyük Rakibi Olan Firma NIO
Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan Tesla, 2003 yılında kurulmasının ardından kısa bir süre geçmesine rağmen dünyanın en değerli otomobil firması oldu. Firmanın en büyük rakipleri halihazırdaki otomobil firmalarının çıkardığı elektrikli otomobil modelleriydi. Ancak geçtiğimiz aylarda elektrikli araba üreticisi olan NIO, geliştirdiği teknolojiler ve aldığı yatırımlarla Tesla’nın Çin’de en büyük rakibi olmayı başardı. Peki firma 2019 yılında batmanın eşiğinden nasıl bugünlere geldi.
Bir Otomobil Girişimi NextEv
2014 yılında William Li tarafından kurulan otomobil girişimi NextEv, Tesla’nın ayak izlerini izleyerek ilk olarak bir hiper araba modeli üretmeye başladı. 18 ay içerisinde üretilen 6 adet NIO EP9 hiper arabası erken yatırımcılara 2.500.000 £ karşılığında satıldı. Bunun ardından popülaritesini arttıran firma 10 adet EP9’u da normal alıcılara sattı. Rekorlar kıran bu otomobilden sonra kendini ispatlayan firma belki de elektrikli araçların geleceğini değiştirecek bir teknolojiyle normal bir araç üretmeye girişti.
Pil Değiştirme İstasyonları
2018 yılında geçtiğimiz on yılın araba trendi olan SUV üretmeye başlayan firma ES8 isimli bir modeli üretmeye başladı. Ancak bu otomobilin diğer elektrikli otomobillerden farkı pilinin modüler olmasıydı. Şirket açtığı pil değiştirme istasyonlarıyla uzun süren şarj etme işlemini 10 dakikaya indirdi. İstasyona gelen araçlar bir lifte girerek bütün aracın pil bölümünün tamamen değiştirilmesiyle ful depoyla tekrardan yollarına devam ediyordu. NIO’nun bugün sadece Çin’de 160 tane pil değiştirme istasyonu var ilk olarak sadece ES8 için yapılan pil değiştirme işlemi artık her NIO aracı için yapılabiliyor. Şirket bunu ise her aracına aynı modüler pili koyarak başarıyor.
Devlet’ten Büyük Yatırım
Bu teknoloji göreceli olarak başarılı olsa da şirket yine de ekonomik anlamda sıkıntı çekiyor ve batmaya doğru sürükleniyordu. 2019 yılının sonlarına doğru şirket batmanın eşiğine geldiğinde, Üretimi ve satışı arttırmak için büyük bir yatırıma muhtaç oldu. Böylece şirket %24.1’lik hissesini 1.4 milyar dolar karşılığında Devlete sattı ve ihtiyacı olan can suyunu almış oldu. Bu yatırımla beraber NIO dünyanın en değerli 5. otomobil üreten firması da olmayı başardı.
BAAS(Batter As A Service) Hizmet Olarak Pil
2020 yılında açıklanan BAAS sistemi, elektrikli araçlar için çığır açan bir teknoloji de olabilir denenmiş ve başarısız olmuş bir teknoloji de. Ancak her açıdan heyecan yaratan bir teknoloji olduğu kesin. Firmanın amaçladığı şey otomobili ve pili birbirinden ayırarak otomobilin fiyatını düşürmek. Böylece daha fazla insanı elektrikli araçlara yönelterek pil değiştirme istasyonlarında abonelik modeliyle araçlarını kullanmalarını sağlamak. Tabi isterseniz pilin ve otomobilin mülkiyetini alabilirsiniz ancak buna gücünüz yetmiyorsa sadece otomobili alarak aylık belli bir ücret karşılığında bu otomobile de sahip olabilirsiniz.
NIO ve Gelecek
An itibariyle 2014 yılında kurulan bir otomobil firması olsa da dünyanın en değerli beşinci otomobil firması olan NIO, yeni modeller ve teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Bugüne kadar SUV ve hiper araba üretmiş olan firmanın son duyurduğu aracı ET7 bir sedan. Tamamen otonom sürüş için tasarlanmış araç modern ve şık bir görünüme sahip. Kullanıcı deneyimi ve yapay zeka konusunda da ilginç şeyler deneyen firma Çin’de Tesla’nın en büyük rakibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Toplamda 50.000 araç üreten firmanın 650.000 pil değiştirme işlemi gerçekleştirmesi sistemin ne kadar istikrarlı çalıştığını da gösteriyor.