Teknoloji - Bilim

Beyaz Cam Televizyon İcadı ve Bugünlere Gelişi

John Logie Baird ve Stooky Bill
John Logie Baird ve Stooky Bill

Beyaz Cam Televizyon İcadı ve Bugünlere Gelişi

Televizyon, 20. yüzyılda kitle iletişimin ve eğlence sektörünün en önemli medyumu olmuştur. Eğlencenin yanında, haberlerin anlık ulaşması ve reklamların daha etkili olmasıyla kullanımı hızlı da yayılmıştır. Bu yazımızda haberciliği, siyaseti ve savaşı evimize getiren televizyonun icadını inceleyelim.

Nipkow Diski

Televizyonun ortaya çıkmasında en önemli icatlardan biri Paul Nipkow tarafından üretilen Nipkow Diski‘dir. Üzerinde bulunan boşluklarda bulunan görselleri aktarmaya yarayan görüntü tarama cihazı televizyonun var olma sebebidir. Kökü Antik Yunancaya dayanan televizyon kelimesi uzaktan görüş anlamına gelmektedir. Televizyon üzerine üretilen ilk teorilerde görüntüyü telefon veya telgraf kablolarıyla aktarmak düşünülüyordu.

Televizyon'u Mümkün Kılan Nipkow Diski

Televizyon’u Mümkün Kılan Nipkow Diski

İlk Görüntü Aktarımı

İlk görüntü aktarımı 1909 yılında Georges Rignoux tarafından yapıldı. 64 tane selenyum hücresinden alıcıya gönderilen görselleri, disk etrafında dönen aynalar ve ışık yardımıyla ekrana yansıttı. Ekran gözün retinası gibi işlev görüyordu. Geliştirilen bu teknoloji 8×8 çözünürlük sunuyor ve sadece bir kaç tane harfi ekrana yansıtabiliyordu. 1911 yılında benzer bir teknoloji üzerine çalışan 2 mühendis bunu geliştirmeyi başardı. Boris Rosing ve Vladimir Zworkin kablolar yardımı ile görüntüyü Braun tüpüne aktarma konusunda başarılı oldular.

Televizyonun ve Yayıncılığın Doğuşu

Televizyonun gelişim sürecinde en büyük kırılmalardan biri 1920’li yıllarda geldi. Amplifikasyon teknolojisinin gelişmesiyle hareketli görsel aktarmak olanaklı hale geldi. 1925 yılında John Logre Baird televizyon ekranından ilk hareketli görüntüleri gösterdi. İnsan teninin kontarstından dolayı genel hatları siyahla çizilmiş “Stooky Bill” adında bir kuklayı göstermeyi tercih etti. Bu teknoloji hem görselleri aktarmak hem de taramak için Nipkow diski kullanıyordu. Televizyonun gelişim sürecinde başka bir başarıya daha imza atan Baird, radyo dalgaları ile görüntü aktarmayı da başardı. 1927 yılında, Londra ve Glasgow arasında yayın yapan Baird, aynı zamanda ilk transatlantik yayını da gerçekleştirdi.

John Logie Baird

Sesli Yayın

1927 yılında Philo Farnsworth tarafından geliştirilen görüntü disektörü adlı icat sayesinde televizyon, fiziksel ve mali anlamda küçüldü. Bu icat öncesinde mekanik parçalardan oluşan televizyon, artık elektro manyetik parçalardan oluşuyordu.  Mucit Charles Jenkins yine Nipkow diski kullanarak bir televizyon üretmişti. 8 km’lik bir mesafeden radyo dalgalarıyla bu yayını da aktarmıştı. Ancak televizyona dair yapılan en önemli geliştirmelerden biri Bell Labaratuarı’ndan geldi. Burada çalışan Herbert Ives ve Frank Gray en başarılı görüntü aktarımını geliştirmelerinin yanında, bir de senkronize ses aktarımı sağladılar.

İlk Renkli Televizyonlar

Renkli Yayına Geçiş

Renkli görüntü aktarımı fikri 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış bir fikirdir. 1907 yılında Ermeni mucit Hovannes Adamian tarafından mekanik renklendirmenin patenti alınmıştır. 1940 yılında yine John Logie Baird tarafından tamamen elektronik renklendirme teknolojisi üzerinde çalışılmıştır. İlk renkli görüntü aktarımını başarıyla tamamlamış Baird, aynı zamanda ilk renkli yayını da yapmıştır. Fakat ikinci dünya savaşı sırasında savaş çabasından dolayı gelişmeler durdurulmuştur. Savaş sonrası dönemde refahın artmasıyla beraber renkli televizyon çalışmaları da hızlanmış ve 60’lı yıllarda büyük oranda yaygınlaşmıştır.

Televizyon, ilk ortaya çıktığından beri bilgi aktarımının ve medyanın en önemli yayın araçlarından biridir. Hollywood‘un en büyük gelir kaynaklarından biri olan ve bugün hala hayatımızda büyük bir yeri olan televizyon yayıncılığının yerini, günden güne internet almakta. Fakat internete bağlantılı akıllı televizyonların gelişmesiyle beraber televizyonun gelecekte de salonlarımızda ayrılmaz bir yeri olacak gibi duruyor.

 

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like