Koronanın Kazananı Zoom ve Kuruluş Hikayesi
“Zoom, Zoom, Zoom.”. Amerika Borsası’nda halka açılış sırasında söylenen bu tezahürat aslında Zoom’un ne kadar ilerleyebilecek potansiyelinin olduğunu gösteriyordu. Ama asıl gerçek Zoom parlayan bir yıldız olsada biz onu tanımıyorduk. Taki korona virüs salgınına kadar.
Korona virüs ile parlayan, aslında basit bir görüntülü görüşme yazılımı olan Zoom’un kuruluş sürecine ve parlamasına gelin hep beraber bakalım.
Eric Yuan
Zoom’un kurucusu olan Eric Yuan, 1969 yılında Çin’de doğmuştu. 1987’de Çin’de üniversiteye kabul edilen Yuan, girdiği ilk sene video yazılımı geliştirdi. Geliştirdiği bu yazılımı, kız arkadaşı ile uzak kaldığında sohbet edebilmek için kullanıyordu.
Bu yazılım sonrasında çılgın girişimciler gibi okula bırakma hikayesi yerine okulu bitirmeyi tercih eden Yuan, sonrasında master için farklı bir üniversiteye girmişti. Jeoloji master diplomasını da aldıktan sonra Stanford Üniversitesi’ne girmiş ve 2006 yılında Executive Programı’nı bitirerek okul hayatını tamamlamıştır.
Zoom’un Başlangıç Adımları
Eric Yuan, 1990’ların ortalarında Amerika’ya gitmeyi düşünmüş ve harekete başlamıştı. 8 kere denedi ama bir türlü Amerika’ya girmek için izin alamadı ve 9’uncu denemesinde en sonunda başarılı oldu. Silikon vadisine 1997 yılında ayak basan Yuan, WebEx firmasına girdi.
WebEx aslında 1995 yılında kuruşmuş video konferans uygulaması geliştiren bir startup’tı. Yuan da üniversitede geliştirdiği yazılım sayesinde burada kendi sevdiği işi yapacağını umut ederek çalışmalara başladı. Belirli bir süre içerisinde yaptıkları sonucunda firmanın en önemli isimlerinden biri olmayı başarmıştı.
Yuan WebEx’te çalışmaya devam ederken firma 2007 yılında Cisco tarafından satın alındı. Bununla beraber Eric Yuan, yazılım ekibinin başına geçirildi.
Zoom’un Doğuşu
Yuan yazılım ekibinin başına geçirildikten belli bir süre sonra aklına bir fikir gelmişti. Akıllı telefonların gelişmesi ile birlikte video konferans yazılımlarının bu platforma geçirilmesini savunuyordu. Bunun için yeni bir ürün ve optimizasyon gerekliydi. Yuan bu fikiri yöneticilerine sundu ama Cisco yöneticileri bu fikri reddetti. Buda Zoom’un hikayesini başlatan olay oldu.
2011 yılında yaşanan bu olay sonrasında Yuan Cisco’dan istifasını verdi. Cisco’da beraber çalıştığı 40 kişide Yuan ile birlikte ayrıldılar ve Yuan’ın fikrini gerçekleştirmek için çalışmaya başladılar. İlk olarak 2011 yılında Saasbee adıyla hizmet vermeye başlayan firma Temmuz 2013 yılında isim değişikliğine giderek Zoom ismiyle hizmet vermeye başladı.
Yükselişi ve Korona Etkisi
Zoom, kuruluşundan bu yana stratejik olarak bazı anlaşmalar yaptı. Zoom destekli mikrofonlar, kameralar yada daha farklı cihazlar gibi anlaşmalar yaparak Zoom isminin daha fazla duyması ve kullanımının artmasını sağladı. Aynı zamanda Zoom’un Amerika Borsası’na girmeside Zoom’un büyümesine katkı saplamış oldu.
Korona virüs salgını ile birlikte ivmelenmesinde patlama yaşayan platformun salgın öncesinde kullanıcı sayısı 10 milyon iken salgın ile birlikte 300 milyon kullanıcıya ulaştı. Böylece salgın, Zoom’un yaklaşık olarak %250 oranında büyümesine katkı sağlamış oldu. Aynı zamanda bu oran şirket değerinin de 70 milyar dolara ulaşmasını sağladı.