Silikon Vadisi Hikayesi ve Teknoloji Devrimi
Amerika’da Kuzey Kaliforniya’da bulunan Silikon Vadisi, günümüzün teknoloji merkezi olarak anılmaktadır. Birçok girişimci için hayal olan, girişimciliğin ve teknolojinin merkezi Silikon Vadisi’nin tarihini, ne zaman kurulduğunu, nasıl bir gelişme gösterdiğini ve hikayesinin detaylarını hep beraber inceleyelim.
Silikon Vadisi’nin Öncesi
Silikon Vadisi olarak anılmadan önce Santa Clara olarak adlandırılan bölge önceden tarım bölgesi olarak bilinmekteydi. Bu bölgede birçok tarım ürünü yetiştirilsede en meşhur üretimi yapılan meyve Fransız Eriği’ydi. Bu meyve güneşin altında kurutulur ve tüm dünyaya dağıtılırdı. Hatta dünyadaki üretimin 3’te 1’i bu bölgede yapılıyor ve artık bu bölge erik kurusu başkenti olarak anılıyordu.
2. Dünya Savaşı Öncesi
Silikon Vadisi aslında 2. Dünya Savası’na kadar çok büyük bir gelişme göstermedi. Yıl 1912 yılını gösterdiğinde Lee De Forest teknolojik gelişmenin başını çekiyor. Stanford Üniversitesi destekli Federal Telegraph Co. firmasında çalışan De Forest radyo, radar, televizyon ve daha birçok yerde kullanılacak Vakum Tübünü geliştirdi.
1925 yılında Silikon Vadisi’nin en önemli gelişmeleri sağlayan kişilerden Frederick Terman Stanford Üniversitesinde radyo mühendisliği bölümüne başladı. Aslında bu Terman’ın Stanford’a ikinci kez geri dönemsiydi. Sonrasında ise 1927 yılında San Fernando’nun merkezinde ilk radyo ticari yayını gerçekleştirildi. Yine aynı dönem içerisinde televizyon denen icadın ilk elektronik aktarımı San Fransisco’da gerçekleşti.
Takvimler 1937 yılını gösteridinde Terman, Stanford Üniversitesi desteği ile yerel işletmeler kurulması için destek oldu. Bunun sonucunda dünyanın en ünlü firmalarından biri olan HP, 1939 yılında Bill Hewlett ve David Packard üniversitenin yakınlarındaki bölgede kuruldu. Bu firma o dönemde ses osilatörü üretmek için kurulmuştu. Yine Terman’ın desteğiyle kurulan diğer firma ise Varion Brothers’dı. Bu firmada radarlarda kullanılabilecek mikrodalga üreten cihazları tasarlıyordu.
Savaş Sonrası ve Teknolojinin Doğuşu
1951 yılında dünyada ilk defa teknopark kuruldu. Terman, hem Stanford’ta teknoloji geliştiren firmalara destek verebilmek ve onlara yol gösterebilmek hem de üniversite için bir kaynak sağlamak amacıyla bu girişimde bulundu. Teknoparkın kurulumu gerçekleştikten sonra ilk kiracılar General Electric ve Kodak olmuştu. Sonrasında ise bir çok firma içeriye girip destek alabilmek için başvuru yapmıştı.
Aslında teknolojik anlamda en önemli olay olara gösterilen olay 1956 yılında gerçekleşti. William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain ilk yarı iletken transistörü icat ettiler ve o sene Nobel Ödülü’nü kazandılar. 1957 yılında ise Hain Sekizler geliştirlen yarı iletken transistörün daha gelişmişi olan Fairchild yarı iletken transistörünü geliştirdiler. Bu gelişmeler aslında teknolojik anlamda bugünlere gelmemize katkı sağlamış en önemli olaylar arasında gösterilmektedir.
1963 yılında ilk bilgisayar faresi icat edildi. Böylece bilgisayar kullanımı kolaylaştırma çalışmaları başlamış oldu. Aynı zamanda internet için çalışmalara başlanıldı ve internetin temelleri atıldı. 1968‘de ise Hain Sekizli’den ayrılan iki kişi İntel‘i kurdu. 1971 yılında ise ilk mikroişlemci İntel 4004 üretildi. Sonradından ise günümüze kadar gelen ve hala kullandığımız teknolojik aletlerinin çoğu burada geliştirildi.
Silikon Vadisi’nin Anlamı ve Günümüzdeki Hali
1971 yılında Elektronik Haberler’de yayınlanan yazılarda “Silicon Valley” başlıklarının kullanılması buranın Silikon Vadisi olarak adlandırılmasını sağlamıştır.
Günümüzde birçok firma burada kurulmuş veya burada merkezlerini bulundurmakta. Apple, Google, HP, Facebook, Uber, Tesla, SpaceX ve birçok yazılım, otomotiv, uzay ve elektronik firması bu bölgede yer almakta ve tahmini olarak 1 trilyon dolarlık bir pazar oluşturmaktadır.