TarihYapılar

İstanbul’un Sembollerinden Sultanahmet Cami ve Hikayesi

Sultanahmet Cami
Sultanahmet Cami

İstanbul’un Sembollerinden Sultanahmet Cami ve Hikayesi

Tarihi yarım adanın en önemli simgelerinden biri olan Sultanahmet Cami, ne zaman hangi tarihte yapıldı? Kimin döneminde inşaat başladı ve hangi padişah döneminde tamamlandı? Camiyi yapan mimar kimdi? Gelin bu soruların bütün cevapları haberimizin devamında yanıtlayalım.

Sultanahmet Cami’nin Hikayesi

Tarihi yarım adanın en çok ziyaret edilen ve İslam mimarisi için önemli bir yapıt olarak kabul gören Sultanahmet Cami, Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Sultan’ın emri ile birlikte yapılacak olan yer araştırmaları ve projelendirme süreci başlatılmıştır.

Cami’nin bugünkü bulunduğu yerde Ayşe Sultan Sarayı bulunuyordu. Saray hem çok geniş hemde denizi görebiliyordu. Ayşe Hanım ile anlaşma sonucunda bu bölgeye cami yapılmasına karar verildi.

Caminin konumunun belirlenmesi ile birlikte dönemin saray mimarı olan Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa ile konuşuldu ve Sultan I. Ahmet caminin yapım işini kendisine verdi. Mimar Mehmet Ağa proje işlemlerini tamamladıktan sonra projeyi padişah ile paylaştı ve proje onayladı.

Yıllar 1609 yılını gösterdiğinde projenin temel atma töreni gerçekleşti. Törene Sultan I. Ahmet’te katılım gerçekleşti ve ilk kazmayı kendisi attı. Bu sırada “Ya Rab, Ahmet kulunun hizmetidir. Kabul Eyle!” diye dua ettiği Evliya Çelebi tarafından söylenmiştir. Sultan I. Ahmet’in temel atmak için vurduğu kazma bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir.

Sultanahmet Cami

Sultanahmet Cami

1609 – 1616 yılları arasında inşaat süreci devam etmiştir. Osmanlı büyük bir davet ve ziyafet düzenlemiş ve 1616 yılında açılış gerçekleşmiştir. Açılış ile beraber Osmanlı’nın en büyük camisi olarak hizmet vermeye başlamış ama bazı tartışmalara da neden olmuştur.

Sultanahmet Cami’nin 6 minareli olması bazı homurtulara yol açmıştır. Çünkü Kabe Cami’si 6 minareli tek cami olarak bulunması saygısızlık olarak anlamlandırılmıştı. Bu yüzden caminin açılması ile birlikte Kabe’ye 7. minare yapılmış ve tartışmalar böylece son bulmuştur.

Sultanahmet bölgesinde yer alan ve 1985 yılında Unesco tarih listesine girmeye hak kazanan Sultanahmet Cami bugün hem ibadet hemde turistik amaçlı olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Sultanahmet Cami’nin Özellikleri

  • 6 minareli olarak yapılan camide 50 farklı lale figürü 20 bin çiniden üretilmiştir.
  • Caminin içindeki çinilere gelen ışıklar caminin içini mavi bir şekilde aydınlatmakta. Bu yüzden yabancılar buraya Blue Mosque yani Mavi Cami diyor.
  • Bizans ve Osmanlı mimarisinin bir eseri olarak gösteriliyor ve komşusu Ayasofya’dan bazı esintileri barındırıyor.
  • Duvarlardaki büyük tabletlerde ayetler ve 4 halifenin isimleri bulunuyor.

 

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like

More in:Tarih