Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Boğaz’ın İkinci Gerdanlığı
Edirne Anakara arasındaki TEM otoyolunun en önemli parçası olan, iki kıtayı birbirine bağlayan, boğazın ikinci gerdanlığı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1988 yılında hizmete alınmıştır. Bu önemli yapıtın nasıl ve ne zaman yapıldığı hakkında detayları bilgileri inceleyelim.
FSM Köprüsünün Öncesi
İstanbul boğazı Asya ve Avrupa arasında yüzyıllardır önemli bir bağlantı yolu olmuştur. Önceden buradaki transferler vapur, gemi gibi araçlar ile yapılsa da sonrasında Boğaz Köprüsü yapılmış, iki kıta artık kara bağlantısı olarak birbirine bağlanmıştır.
Boğaz Köprüsü ilk yıllardan bugüne kadar gerek İstanbul trafiği için gerekse uluslararası hatlar için önemini koruyan bir köprü olarak hizmet veremeye devam etmektedir. Hizmet vermeye başlamasından sonra hızla artan kentleşme, nüfusun ve araç trafiği Boğaz Köprüsü’nün kapasitesinin üzerinde çalışmasına neden olmuş ve Boğaz Köprüsü günden güne daha da yetersiz gelmeye başlamıştı. Bunun üzerine Asya ve Avrupa yakasını yeni bir çevreyolu ve köprü ile bağlayarak mevcut olan Boğaz Köprüsü’nün ve E-5 çevreyolunun yükü azaltılmak istenmiştir.
İkinci köprü için boğaz genişliğinin 800 metre olduğu Rumeli Hisarüstü ile Kavacık mevkileri arası seçilmiştir. Proje Freeman, Fox ve Partners ile BOTEK tarafından geliştirilirken, inşaat ise STFA, Harima, Mitsubishi ve Nippon Kokan firmaları tarafından 125 milyon dolara yapılmıştır.
İkinci köprünün yapımına 4 Ocak 1986 yılında başlanmıştır. İnşaat döneminde bazı aksaklıklarla karşılaşılsada yaklaşık 2 buçuk yıl süren inşaat dönemin sonunda dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından 3 Temmuz 1988 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü adı ile hizmete alınmıştır.
FSM Köprüsü ve Özellikleri
2×4 trafik şeridi ve yaya yollarından oluşmakta olan FSM Köprüsü toplamda 39.4 metre genişliğe sahiptir. Uçtan uca toplam uzunluğu 1510 metre olan köprünün orta açıklığı ise 1090 metredir. Orta açıklığın deniz seviyesinden yüksekliği 64 metre olup, kule yüksekliği ise 107 metredir.
Tamamen çelik yapı olarak tasarlanan ve inşa edilen FSM Köprüsü hala dünya çapında en önemli çelik asma köprülerden biri olarak gösterilmektedir.