Ulaşımın adı değişiyor. Otomobilin yapılışı ve otomobil tarihi
Günümüzde dünyayı değiştirmiş birçok icat, buluş ya da teknoloji sayabiliriz. Fakat bunlardan belki de en az değer verilen içten yanmalı motor ve onun sayesinde gelişen otomobil teknolojisi olabilir. Medeniyetin bugünlere ulaşabilmesinde en büyük fayda sağlayan şeylerden biri toplu ve bireysel ulaşımın gelişmesidir. Ticarette, lojistikte veya uç örneklerden biri olan sağlıkta bile yeri büyüktür. Seyahat, turizm veya teknolojinin gelişmesinde de büyük bir payı olan otomobilin nasıl süreçler sonunda üretildiğini ve günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ve otomobil tarihi nasıl süreçlerden geçtiğini inceleyelim
Güç ünitesi ve içten yanmalı motor
İnsanlar olarak en az kıymetini bildiğimiz teknolojilerden biri otomobil teknolojisi olabilir. Şöyle ki ticaretin gelişmesinden, savaş teknolojilerine kadar her şeyde büyük bir yeri olan otomobil sadece mobilizasyondan ibaret değil. Bunların hepsini sağlayabilmesini sağlayan tek önemli şey ise içten yanmalı motordur. Yakıtı sıkıştırarak ateşlenmesinden çıkan enerjiyi hareket enerjisine çeviren teknolojiyi tarif etmesi ne kadar kolay olsa da üretmesi bir o kadar uzun ve zorlu. Otomobil fikri aslında çok da devrimsel bir fikir değildi. Çünkü vagonlarla bu işlemler sağlanabiliyordu. Fakat vagonlar için kullanılan güç ünitesi atlar olduğundan, bu yöntem hem pahalı hem zor hem de beceri isteyen bir işi ortaya çıkarıyordu. 18. Yüzyılın sonlarına doğru ilk buhar motorlu araç üretilmişti fakat ondan daha önemlisi 1870 yılında Siegfried Marcus tarafından gerçekleştirildi. Otomobil konusunda bütün endüstriye büyük faydaları dokunmuş olan Marcus, İlk benzinli motoru kullanan otomobili üreterek tarihe adını yazdıran kişi olmuş oldu.
Dizel Motor ile gelişen otomobil
Rudolph Diesel’in icat ettiği dizel motorla beraber ulaşımda ve içten yanmalı motor teknolojisinde de yeni bir dönem açılmış oldu. Nikolaus Otto’nun yaptığı çalışmalar sonucunda verimsiz olan dizel motorlar yeterince verimli hale getirilmiş oldu. Seri üretime geçen ilk araç 1886 yılında Karl Benz tarafından üretildi. Fakat yatırımcıların bu teknolojiye güvenmemesi ve farklı sıkıntılardan dolayı 1888 yılına kadar seri üretime başlanamadı. 1888 yılında Karl Benz’in karısı olan Bertha Benz tarafından Almanya’da Manheim’dan Pforzheim’a kadar yapılmıştır. 104 km’lik yol boyunca atlara ihtiyaç duyulmadığı kanıtlandıktan sonra seri üretime geçilmiş oldu. Üç tekerlekli ve üstü açık olan bu otomobile Motorwagen ya da Benz Patent Motorcar adı verilmiştir.
Otomobilin yaygınlaşması ve Fordizm
Otomobil tarihi 1903 yılında bir defa daha değişti. 11 yatırımcı ile 28.000 dolar sermaye ortaya konarak kurulan Ford Motor Şirketi Otomobilin yaygınlaşması ve ucuzlamasına büyük katkıda bulundu. 1908 de piyasa sürülen ve sadece on yıl içerisinde ABD’de kullanılan bütün otomobillerin yarısını oluşturan Model T, otomobil devriminde en kilit noktalardan bir tanesi. 1913 yılında Henry Ford’un geliştirdiği üretim bandı sistemi ile verimliliğin artması ve maliyetin düşmesi ile beraber 1927 yılına kadar 15 Milyon araç satılarak 45 yıl kırılamayacak bir rekora imza atılmış oldu.
Günümüzde ve Gelecekte otomobil
Günümüzde küresel ısınma ve emisyonların çevre kirliliğine sebep olmasından dolayı otomobil firmaları daha çok bu kötü durumları azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Emisyonu düşük ya da hibrit olarak hem elektrik hem de yakıt teknolojisini kullanan araçlarla fosil yakıtların kullanımının azaltılması beklenmektedir. Volkswagen gibi büyük bir firma geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada artık hiçbir fosil yakıtlı motor yarışında bulunmayacağını açıkladı. Bir çok büyük otomotiv firmasının gelecek on yıl içerisinde fosil yakıt kullanan araç üretimini durduracaklarını açıklaması da yakın bir gelecekte sadece elektrikli otomobiller kullanacağımız anlamına geliyor. Sadece elektrikli araç üreten bir firma olan Tesla’nın Avrupa ve Amerika’da ki satışları ve kurucusu Elon Musk’ın popülerliği de kamuoyunun fikrini değiştirmede büyük bir etkisi var.