Teknoloji - Bilim

Bir Arama Motorundan Dahi İlerisi: Google ve Hikayesi

Google
Google

Bir Arama Motorundan Dahi İlerisi: Google ve Hikayesi

Günümüzün en büyük arama motoru olan Google, ne zaman hangi tarihte kuruldu? Google nerede ve kim tarafından icat edildi? Günümüze kadar nasıl süreçlerden geçti? Gelin hep beraber Google’ın hikayesini detaylıca inceleyelim.

Larry Page ve Sergey Brin 1990’lı yılların ortalarında Stanford Üniversitesi’nde doktora yapmaktaydılar. Doktoradaki araştırma konusu ise arama motorları ile ilgili algoritmalardı.

Google’ın Kuruluşu

O dönemlerde ufak çaplı olarak hayatını sürdüren arama motorları vardı. Bu arama motorlarındaki algoritma, aranan terimlerin sayfada kaç kez görüntülendiğine göre sıralama yapıyordu. Page ve Brin’in algoritması ise sitelerin dönüşümlerine göre ilgileri belirleniyor ve buna göre sıralama yapılıyordu. Bu teknolojinin adına ise Page Rank deniliyordu.

Page ve Brin, 1996 yılında yaptıkları bu sistem üzerinden çalışmalara başladılar. İlk olarak “google.stanford.edu” bağlantısı üzerinden hizmet vermeye başladılar. Google adının ise 10 üzeri yüz anlamında kullanılan “googol” kelimesinde değişiklik yaparak elde ettiler.

1997 yılında Google alan adını tescil ettirdiler. 15 Eylül 1997 tarihinde ise artık kendi tescilli alan adları üzerinden hizmet vermeye başladılar. 4 Eylül 1998 yılında ise arkadaşları Susan Wojcicki’nin garajında şirketleşerek çalışmalarına devam ettiler. Yine aynı yıl içinde Sun Microsystem’in kurucularından Andy Bechtolsheim 100.000 dolarlık bir yatırım yaptı.

Google beklediğinden daha hızlı büyümeye devam ediyordu. 1999 Mart’ta ekibin büyümesi ile birlikte garajdan çıkmak durumunda kaldılar. Bugün Silikon Vadisi olarak adlandırdığımız bölgede Palo Alto’da bir ofise geçtiler. Yine aynı yıl içinde karşı olmalarına rağmen anahtar sözcüklü reklam yönetimini hayata geçirdiler. 2000 yılında ise artık global bir firma olma yolunda ilk adımlar atıldı ve 10 dildeki sürümü yayına alındı.

Satın Almalar ve Büyüme Süreci

Google büyüme yolunda sadece geliştirme yapmıyordu. Satın almalar ile farklı servisleri dünyasına katarak daha da hızlı büyümeye çalışıyordu. Bu doğrultuda 2001 yılında deja.com’un bir servisini satın aldılar. Sonrasında ise 2002 yılında ekip içi girişimcilik olarak örnek gösterilen Google News servisini hizmete sundular.

2003 yılında Blogger’in sahibi olan Pyra Labs satın alındı. 2004 yılında ise günümüzde çoğu kişinin kullandığı ve en önemli servislerden biri olan Gmail hizmete girdi. Yine aynı yıl içerisinde ise Google, halka arz edildi.

Earth Viewer’ın satın alınması sonrasında 2005 yılında Google Earth ismiyle yeni servisini çıkardı. Yine aynı yıl Talk adıyla hızlı mesajlaşma adına önemli bir adım attı. Sonrasındaki sene ise Çin’e girmeyi başardı. Çin ile beraber 2006 yılında Youtube’u 1,65 milyar dolara satın aldı.

2007 yılına geldiğimizde ise Street View, Amerika’nın belirli eyaletlerinde hizmet vermeye başladı. Aynı zamanda reklam şirketi olan DoubleClick’in satın alınması 3,1 milyar dolara gerçekleşti. Bu satın alma ile birlikte yayıncılar ile ajanslar arasında bağlantı oluşturulmuş oldu.

Bu satın almalarla birlikte daha bir çok satın alma gerçekleştiren Google, satın almalar  haricinde stratejik ilk günden bu güne kadar birçok farklı sektörde ortaklıklar kurdu. Bunlara örnek verecek olursak güneş enerjisi tarlası, uydu fırlatılması, nanoteknoloji gibi alanlarda iş birlikleri yaptı.

2015 yılında firmadan yapılan açıklamaya göre satın alınan firmalar ve Google artık çatı şirket olan Alphabet adı altında birleşecek ve holdinge bağlanmış olacak denildi.

 

 

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like